Professionele Scrabble-spelers kwaad over toevoeging nieuwe woorden

Het populaire gezelschapsspel Scrabble heeft 6.500 nieuwe woorden toegevoegd aan de goedgekeurde woordenlijst. Professionele Scrabble-spelers zijn niet blij met de ‘moderne’ woorden.

Bij Scrabble moeten spelers met een aantal willekeurige letters woorden leggen op een speelbord. De letters worden willekeurig gepakt en het is de bedoeling dat een zo hoog mogelijke score wordt behaald.

Om punten te krijgen voor een woord, moet het woord goedgekeurd zijn. Scrabble heeft 6.500 woorden toegevoegd aan deze zogenaamde goedgekeurde woordenlijst. Woorden als ‘shizzle’, ‘lolz’ (laughing out loud), ‘onesie’ (hansop) en ‘thankx’ (bedankt) kunnen nu gebruikt worden, meldt The Daily Telegraph.

Professionele Scrabble-spelers, die meedoen aan toernooien, zijn niet blij met de nieuwe woorden. “Ze lijken heel oppervlakkig,” aldus de huidige kampioen van het zuid-westen van Engeland. “Het zijn vooral woorden die gebruikt worden door de jeugd en beïnvloed worden door Amerika. Elke generatie heeft zijn eigen taalgebruik, maar ik ben geen fan van deze woorden.”

Het woord dat de meeste punten krijgt, is ‘hacktivist’ (hacker die computersystemen hackt voor politieke redenen). Dit nieuwe woord zorgt dat een speler 22 punten ontvangt.

Toetsenbord is gemaakt van scrabblestenen

Scrabble is het overbekende spel, waarin de betere woordkunstenaar kan schitteren. Hoe fijn zou het zijn voor de fans om hun liefde voor het spel wat vaker en vooral zichtbaarder uit te kunnen dragen? Bijvoorbeeld door de toetsen van een toetsenbord te vervangen met daadwerkelijke scrabblestenen?

Dat is precies wat enkele liefhebbers hebben gedaan. Het scrabbletoetsenbord bestaat voornamelijk uit stenen van het scrabblespel. Dat leverde echter enkele problemen op. Zo bestaat er namelijk geen entertoets in het spel. De makers hebben die toetsen zelf gemaakt. Daarbij hebben ze de Caps Lock en de Num Lock zo gemaakt dat die toetsen licht geven, wanneer het toetsenbord aan wordt gezet.

Omdat de makers zoveel positieve reacties op hun idee hebben gekregen, denken ze er nu over om het scrabbletoetsenbord daadwerkelijk op kleine schaal te gaan verkopen. Geïnteresseerden kunnen zich op hun mailinglist inschrijven.

Wordfeud populair onder ouderen.

De mobiele app Wordfeud is populair onder ouderen. Van de Nederlandse smartphonebezitters tussen de 65 en de 80 jaar oud heeft 23 procent Wordfeud geïnstalleerd, terwijl maar 6 procent van de tieners het spelletje op de mobiel heeft staan. Dat meldt onderzoeksbureau Telecompaper.

In totaal is op 15 procent van de Nederlandse smartphones Wordfeud geïnstalleerd, wat neerkomt op 1,8 miljoen mobieltjes. Volgens Telecompaper wordt het gemiddeld 21 dagen per maand en 74 minuten per week gespeeld. Hiermee is Wordfeud de gaming-app die Nederlanders het langst bezighoudt.

Wordfeud is een onlinevariant van het bekende bordspel Scrabble. Het kan gespeeld worden met bekenden en onbekenden die het spel ook op de telefoon hebben staan. Wordfeud is sinds 2011 verkrijgbaar.

Telecompaper baseert de conclusies op een terugkerende online enquête onder minstens 10.000 consumenten.